Obožavam ove kekse. U Americi mogu svugde da se kupe, mislim da je to ovde najpopularniji keks.
Legenda kaže da je sasvim slučajno recept pronašla jedna Amerikanka koja ga je kasnije prodala
kompaniji Nestle i time sebi obezbedila doživotno snabdevanje čokoladom.
Ono što je takođe super je i to da pored čokolade u kekse možete stavljati razno suvo i koštunjavo voće. Na prvoj fotografiji možete da vidite kekse sa čokoladom, brusnicama i pikanima.
Na poslednjoj fotografiji su keksi koje sam pravila juče i dosta podsećaju na onaj kupovni keks Filbi. Njih sam pravila sa kakaom. Stavila sam komadiće bele čokolade, mada sam sigurna da je tamna čokolada bolja, makadamija orahe i suve višnje. Sjajno su ispali.
Keksi
sa komadićima čokolade
Sastojci:
300g
brašna (stavite manje brašna ako želite da vam izgledaju "pljosnatije")
½
kašičice soli
½
kašičice sode bikarbone
170g
putera, na sobnoj temperaturi
150g
smeđeg šećera
50g
belog šećera
1
veliko jaje + 1 žumance
1
kašika ekstrakta vanile
250g
tamne čokolade, izlomljene na sitne komadiće ili chocolate chips
Priprema:
Zagrejte
rernu na 165C (325F). Pripremite jedan veliki
pleh ili dva manja i na njega stavite masni papir.
Promešajte
prosejano brašno sa sodom bikarbonom i solju.
U
drugoj posudi mikserom umutite šećer sa puterom dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte jaja, ekstrakt vanile i mešajte
sve oko 1 minut. Zatim smanjite brzinu miksera i polako dodajte brašno. Na
kraju spatulom umešajte komadiće čokolade.
Kašikom
za sladoled pravite loptice od testa
koje će te stavljati na pleh. Loptice treba da budu udaljene oko 4-5cm,
pošto će se keks tokom pečenja širiti.
Pecite
oko 15-18 minuta dok ivice keksa ne dobiju zlatno braon boju. Kada su pečeni ostavite kekese još par minuta
na plehu a onda ih služite ohlađene.
Napomena:
Ukoliko želite da dobijete tamne kekse kao na slici ispod onda stavite 270g brašna i 30g kakaa.
Koju god kombinaciju da pravite gledajte da vam količina čokolade, koštunjavog i suvog voća bude oko 250g.
Bas su dobri, hvala ti sto si nas pocastila ovim finim keksicima, gric, gricc... fotke su fenomenalne.:)))
ОдговориИзбришиObozavam ih :)
ОдговориИзбришиPrefini su!
ОдговориИзбришиfantastični!
ОдговориИзбришиE, hvala za ovaj recept! Najzad neki autentičan, proveren i baš onakakv kakav treba da bude :) Predivno izgledaju!
ОдговориИзбришиA za tamne kekse onda ide ukupno 200 g brasna, ili je to greska 170 + 30?
ОдговориИзбришиSad bi ih pravila, ali kako je u Bosni praznik, nemam gdje kupiti ekstrakt vanile .
Ups, u pravu si! Idem da popravim. Vanilin secer? Nece biti kraj sveta bez ekstrakta.
ИзбришиE super bas podjoh pitati moze li zamjena. :)
ИзбришиHvala, kada napravim postam fotku na fb stranicu .
Fantasticni!!!
ОдговориИзбришиNjam njam. Pa ko moze ovo da ne voli?
ОдговориИзбришиNe samo da su sigurno fini, nego i primamljivo izgledaju :)
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju. Već sam isprobala nekoliko recepata za ove keksiće ali me niti jedni nisu još u potpunosti zadovoljilji. Moram isprobati ove tvoje, izgledaju obečavajuće.
ОдговориИзбришиBožanstveni su... nisu mi ispali ovako bucmasti i na izgled lepi..više pljosnati..ali predivnog ukusa, krckavi i mekani istovremeno.. :))
ОдговориИзбришиMoja deca i ja ih obožavamo. Obično ti kupovni nisu bucmasti, ali ja ih volim takve. Sad možeš da kombinuješ razne sastojke, suvo i koštunjavo voće. Pozdrav, Ivana
Избриши