недеља, 24. новембар 2013.

Moji omiljeni keksi sa komadićima čokolade




Obožavam ove kekse. U Americi mogu svugde da se kupe, mislim da je to ovde najpopularniji keks. 
Legenda kaže da je sasvim slučajno recept pronašla jedna Amerikanka koja ga je kasnije prodala kompaniji Nestle i time sebi obezbedila doživotno snabdevanje čokoladom.

Jeste, veoma su ukusni, ali ja ih posebno volim zato što kad ih pravim kuću ispuni divan miris pečene čokolade koji se širi iz rerne.

Moja deca su ovisna o ove kolače, svaki put kad idemo u prodavnicu moram da ih "podmitim" sa njima nebili bili koliko toliko mirni u kolicima dok ja ne obavim kupovinu.




Ono što je takođe super je i to da pored čokolade u kekse možete stavljati razno suvo i koštunjavo voće. Na prvoj fotografiji možete da vidite kekse sa čokoladom, brusnicama i pikanima.


Na poslednjoj fotografiji su keksi koje sam pravila juče i dosta podsećaju na onaj kupovni keks Filbi. Njih sam pravila sa kakaom. Stavila sam komadiće bele čokolade, mada sam sigurna da je tamna čokolada bolja, makadamija orahe i suve višnje. Sjajno su ispali.





Keksi sa komadićima čokolade


Sastojci:

300g brašna (stavite manje brašna ako želite da vam izgledaju "pljosnatije")
½ kašičice soli
½ kašičice sode bikarbone
170g putera, na sobnoj temperaturi
150g smeđeg  šećera
50g belog šećera
1 veliko jaje + 1 žumance
1 kašika ekstrakta vanile

250g tamne čokolade, izlomljene na sitne komadiće ili chocolate chips



Priprema:

Zagrejte rernu na 165C (325F). Pripremite jedan veliki pleh ili dva manja i na njega stavite masni papir.
Promešajte prosejano brašno sa sodom bikarbonom i solju.
U drugoj posudi mikserom umutite šećer sa puterom dok ne dobijete glatku smesu.  Zatim dodajte jaja, ekstrakt vanile i mešajte sve oko 1 minut. Zatim smanjite brzinu miksera i polako dodajte brašno. Na kraju spatulom umešajte komadiće čokolade.
Kašikom za sladoled pravite loptice od testa  koje će te stavljati na pleh. Loptice treba da budu udaljene oko 4-5cm, pošto će se keks tokom pečenja širiti.
Pecite oko 15-18 minuta dok ivice keksa ne dobiju zlatno braon boju.  Kada su pečeni ostavite kekese još par minuta na plehu a onda ih služite ohlađene.


Napomena:

Ukoliko želite da dobijete tamne kekse kao na slici ispod onda stavite 270g brašna i 30g kakaa.

Koju god kombinaciju da pravite gledajte da vam količina čokolade, koštunjavog i suvog voća bude oko 250g.



14 коментара:

  1. Bas su dobri, hvala ti sto si nas pocastila ovim finim keksicima, gric, gricc... fotke su fenomenalne.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. E, hvala za ovaj recept! Najzad neki autentičan, proveren i baš onakakv kakav treba da bude :) Predivno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  3. A za tamne kekse onda ide ukupno 200 g brasna, ili je to greska 170 + 30?

    Sad bi ih pravila, ali kako je u Bosni praznik, nemam gdje kupiti ekstrakt vanile .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ups, u pravu si! Idem da popravim. Vanilin secer? Nece biti kraj sveta bez ekstrakta.

      Избриши
    2. E super bas podjoh pitati moze li zamjena. :)
      Hvala, kada napravim postam fotku na fb stranicu .

      Избриши
  4. Ne samo da su sigurno fini, nego i primamljivo izgledaju :)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlično izgledaju. Već sam isprobala nekoliko recepata za ove keksiće ali me niti jedni nisu još u potpunosti zadovoljilji. Moram isprobati ove tvoje, izgledaju obečavajuće.

    ОдговориИзбриши
  6. Božanstveni su... nisu mi ispali ovako bucmasti i na izgled lepi..više pljosnati..ali predivnog ukusa, krckavi i mekani istovremeno.. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja deca i ja ih obožavamo. Obično ti kupovni nisu bucmasti, ali ja ih volim takve. Sad možeš da kombinuješ razne sastojke, suvo i koštunjavo voće. Pozdrav, Ivana

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.