недеља, 6. октобар 2013.

Kraljica od Sabe torta po receptu Džulije Čajld




Iako nije plave krvi ja znam da sam se udala za aristokratu. Moj muž voli fine stvari, vrlo je rafiniranog ukusa, baš obraća pažnju na detalje i sklon je kritici. Nije ga lako oduševiti, a i kad se tako nešto desi vrlo je škrt na pohvalama i obično to proprati rečima "prilično je dobro" ili "nije loše".

Nije mu lako udovoljiti, ali ja se trudim da bar za njegov rođendan napravim nešto što će mu biti baš po volji. Pored toga što su mu visoki standardi, on je jedan veoma pažljiv i nežan muž, i trudim se da mu vratim istom merom. Svake godine mu za rođendan pravim neku specijalnu tortu, čokoladnu po mogućstvu... jedne godine je to bila Reform torta, pa Gustav Klimt torta, onda Švarcvald, i ove godine sam se odlučila za Kraljicu od Sabe.

Stvarno ne znam zašto je ta torta dobila takvo ime, moguće da ima neku istoriju, ali verovatno da je braon boja čokoladnog fila tu presudila. To je čuvena francuska torta, zabeležena u kuvaru koji sam dobila od muža Mastering the Art of French Cooking, Džulije Čajld, čiji vam recept ovde prenosim.




Ova mala tortica je prilično jednostavna za pravljenje, nema sečenja kora, samo čokoladni fil koji ide preko kore. Ukus badema i ruma sa čokoladom je fenomenalan. Nije ni čudo zašto je toliko čuvena, i zašto se veoma svidela mom mužu.













Sastojci:

115g čokolade
2 kašike ruma (može i  crne kafe)

113g putera na sobnoj temperature
135g kristal šećera
3 žumanca

3 belanca
Prstohvat soli
1 kašika Kristal šećera
40g samlevenih badema
1/4 kašičice ekstrakta od badema
55g finog brašna za kolače, dobro prosejanog

Za čokoladni krem (ja sam duplirala mere za čokoladu i puter, jer mi se učinilo da su originalne mere baš male):

100g čokolade
2 kašike ruma
113g putera

Badem iseckan na listiće za dekoraciju.


Kružni pleh za pečenje kome se pomera dno, prečnika oko 20 cm


Priprema:

Pripremite pleh za pečenje, obložite ga unutra masnom hartijom ili namažite puterom i pospite brašnom ili prezlama.

Zagrejte rernu na 175C (350C).

Otopite čokoladu na pari, ne previše jakoj, i pomešajte je sa rumom ili kafom.

U jednoj posudi mikserom promešajte puter i šećer dok ne dobijete žutu, kremastu, masu. Dodajte joj 3 žumanca i sve zajedno dobro izmiksujte.

U drugoj posudi mikserom umutite tri belanca u koja ste stavili prstohvat soli. Zatim, kad se stvori pena od belanca dodajte 1 kašiku šećera. Mutite belanca sve dok sneg ne postane dovoljno čvrst.

U smesu sa puterom, šećerom i jajima dodajte otopljenu čokoladu. Spatulom dobro ih sjedinite energičnim mešanjem. U to dodajte samlevene bademe i ekstrakt od badema. Kada ste sve dobro pomešali, toj smesi dodavajte naizmenično belanca i brašno, koristeći spatulu... trećina krema od belanaca, pa trećina ukupne količine brašna i tim redom dok sve ne potrošite. Fora je u tome da ne mešate previše jer smesa treba da bude sa volumenom, samo će tako torta biti izdašna.

Smesu stavite u rernu, na srednjoj pregradi, i pecite 25 minuta. Da, torta u sredini treba da izgleda kao malo nepečena. Kad prodrmate pleh, malo će da se talasa sredina. Znaćete da je ona savršeno pečena, ako čačkalica pri ubodu po obodu torte izađe čista, a u centru bude baš masna.

Pošto tortu izvadite iz rerne ostavite je još 10 minuta u plehu, a zadim je izvadite i ostavite da se hladi, na žici za hlađenje.

Torta mora da se dobro ohladi, najbolje je da je stavite da odleži u frižideru preko noći.

Krem od čokolade ćete tako napraviti što ćete najpre čokoladu otopiti na pari zajedno sa rumom. Onda ćete otopljenoj čokoladi dodavati iseckan puter. Kad je sve dobro sjedinjeno, mešajte krem na ledu da se brže ohladi ili ga stavite u frižider.

Kad se krem zgusnuo, stavite ga na tortu, po celoj vidljivoj površini. Zatim stavite listiće badema sa strane.

Ukoliko želite da probate još jednu izuzetnu tortu Džulije Čajld, Đenovsku tortu sa čokoladom i malinama,  pogledajte moj post o njoj ovde.


9 коментара:

  1. ova knjiga je sigurno blago, a tortu sam već mislila raditi u nekoliko navrata pa nikako

    ОдговориИзбриши
  2. Zbilja je divna torta, izgleda jako fino (meni su inače najdraže takve - skroz čokoladne s nekom finom aromom). A knjige...san svakog ljubitelja kuhinje :)

    ОдговориИзбриши
  3. Bas fina tortica... Valjda moze i 23 cm, da ne gomilam kalupe za tortu. Pravicu je sigurno prvom prilikom!

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična tortica, mislim da muž može biti jako zadovoljan!

    ОдговориИзбриши
  5. Imaš knjigu Julie Child, joj blago tebi.
    Recept spremam i obavezno isprobavam.

    ОдговориИзбриши
  6. Ivana, Ivana, zasto mi ranije nisi rekla da je ova torta jedno pravo malo savrsenstvo? Nisam odavno probala tortu koja me je ovako odusevila. Plus izgleda fantasticno onako mala, prava elegantna francuskinja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa šta ti misliš, uvek na blog stavljam samo provereno dobre stvari:) Super je tortica, vrlo jednostavna... malecka ali moćna.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.