недеља, 20. октобар 2013.

Kako da sačuvate leto u kuhinji (čuvanje začina i začinskog bilja)



Iako se približava kraj oktobra ovde kod mene nikako da dođe prava jesen. I dalje je neuobičajno toplo i da nema popadalog lišća po ulici ne biste imali ideju da ste kalendarski duboko zagazili u jesen. I dalje furamo majce kratkih rukava i bose noge, doduše neki tako cele zime.


Ovaj post malo kasni, ali što se tiče nas koji živimo ovde i dalje je aktuelan. Dovoljno je da pogledate kako moja baštica i dalje bujno izgleda. Gornje slike su napravljene 19. oktobra, verovali ili ne. Sad čekamo da nas zadesi neki kijamet, kao reakcija na ovo lepo vreme.


Ove jeseni sam puno toga sačuvala, ono što je niklo u mojoj bašti, i rekoh da podelim to iskustvo sa vama, nekom će možda da pomogne. Te tehnike čuvanja, o kojima ću da vam pričam, bi trebalo da vam sačuvaju novac, setite se samo koliko ste puta bacili začinsko bilje koje vam se vuklo po frižideru (ta sam)... i ako još imate svoju baštu, biljke neprskane i lepo pažene, vi ste onda u potpunoj win-win situaciji.




Jedan od najjednostavnih načina čuvanja listova, plodova ili semenki biljaka je - sušenje. Najbolje je da ih sušite na suvom mestu gde postoji strujanje vazduha, recimo da je trem idealan, ali da nema direktnog sunca, samo u senci. Sušenje traje oko nedelju dana, ako se biljka ne osuši dobro, može da se ubuđa. Možete da sušite biljke i u rerni, ali ja to nikada nisam probala.


Pravilo je da se iseku grančice sa listovima ili pupoljcima pre samog cvetanja, smatra se da su eterična ulja tada najviše skoncentrisana u biljci, ali ja to uvek zaboravim da uradim. Kad procveta biljka izgleda da njena snaga splasne. To važi pre svega za lavandu.


Sušenje se primenjuje kod paprike, ljute ili slatke. Moram ovo da pomenem... skoro sam pronašla neku  radnju koju drže Latinosi, i puna je raznih začina. Ono što je mene potpuno fasciniralo jesu različite vrste paprika, osušene, koje vise sa police u kesicama. Neverovatno da ih ima toliko vrsta, za mnoge nikad nisam čula. Ja sam ove godine sušila one klasične crvene ljute, i halapinjo. Samo što ja ne jedem ljuto, tako da će one završiti kod nekog ko ih voli. Osušenu papriku možete istucati u avanu i dobiti ljutu tucanu papriku.

Timijan


Od začinskih biljaka ima par koje su odlične za sušenje tj. njihov ukus je dosta sličan onom u svežem stanju, a nekada su čak intezivniji kao u slučaju origana. Lista sadrži sledeće biljke: ruzmarin, timijan (majčina dušica), origano, marjoram i žalfija.


Osušeni timijan


Što se tiče semena koji se koristi kao začin to nije nikakav problem sačuvati, čak se na biljci sami osuše. Meni obično ostane seme od komorača, korijandera i mirođije, koji je odličan za pripremu zimnice.

Sušenje komorača


Seme komorača


Sušenje origana



Lavanda u cvetu


Lavandu čuvam kako zbog kolača, tako i zbog toga što obožavam taj miris u mojoj garderobi. Prilikom sušenja isecite grančice sa napupelim, neprocvetalim cvetovima, oni najbolje mirišu. Onda tako osušene ih stavite u vrećicu, kao na slici.




Drugi način čuvanja biljki jeste -  zamrzavanje. Neke biljke kao recimo bosiljak, peršun, mirođija, vlašac nisu dobri u osušenom stanju, zato je ovaj metod najprihvatljiviji.


Ucvetao bosiljak


Lišće bosiljka ili mirođije dobro operite, zatim ga iseckajte, i onda ispunite posudu za pravljenje kockica leda. Zatim u svako udubljenje dodajte maslinovo ulje, u slučaju bosiljka, ili vode za mirođiju i vlašac. Zatim ga ostavite da se zamrzne. Kasnije izvadite kocke biljaka i stavite u Zipper plastičnu kesicu. Na kesicu zakačite datum da bi znali koliko dugo da ga čuvate u zamrzivaču, do tri meseca je idealno. Stvarno ne znam šta bih radila bez mirođije tokom zime, kako da napravim grašak ili sos za govedinu.

Zamrznut bosiljak sa maslinovim uljem


Još nešto, bosiljak možete da sačuvate tako što ćete zamrznuti pesto od bosiljka na ista način koji sam već opisala. A kako da napravite pesto pronađite ovde.


Postoji još jedan način čuvanja začinskog bilja a to je njegova infuzija u maslinovo ulje. Ja to nikad nisam radila, ali znam da je recimo ruzmaran veoma zahvalan za takav produhvat, uz to se i dobro slaže sa maslinovim uljem.


Pošto ste napravili raznu zimnicu, sačuvali začine i začinsko bilje, sada vam samo prestoji da uživate u nastupajućoj zimi.


Ukoliko želite da saznate više o uzgajanju začinskog bilja posetite moju stranu - Začinsko bilje za početnike.

7 коментара:

  1. Obozavam tvoju basticu, prava mala zelena oaza usred gradskog betona... sacuvala si ono najlepse iz nje, zapravo odusevljava me koliko je priroda izdasna i divna prema nama.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Bas si me motivisala da pocnem malo i ja da se bavim susenjem bilja :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ne mogu sebi da oprostim što na vreme nisam sačuvala lavandu, koja mi je tako lepo cvetala ove godine...ali sigurno neću propustiti da je sačuvam iduće godine. Odličan post.

    ОдговориИзбриши
  4. Da, cudno neko vreme kod nas je 20 stepeni, a prosek za ovo vreme godine je 12... Super je ovo sa susenjem zacina, narocito za one koji ih imaju u svojoj basti. Kod nas svih zacina ima cele godine, ali nije to to. Meni licno vise sarma imaju suvi zacini nego svezi kad im nije sezona.

    ОдговориИзбриши
  5. Na isti način i ja čuvam bilje. No ružmarin i timjan prezime tako da ga ne spreman.

    ОдговориИзбриши
  6. Ja gajim bosiljak u saksiji na prozoru u kuhinji i imam ga tokom cele godine. Probajte, izdrzljiv je on.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.