четвртак, 14. јун 2012.

Pohovani cvetovi tikvica, how cool is that...




Jedan vrlo kratak post o cvetovima tikvica koji inače ovih dana dominiraju mojom gradskom baštom. Primetih pre par dana da moje tikvice cvetaju li cvetaju, ali nikako plodovi da se pojave. Odem naravno na internet da proverim o čemu se radi i saznam neverovatan detalj - prvih nedelju-dve tikvice izbacuju muške, neplodne, cvetove, a tek posle ženske. E ti muški cvetovi, pošto ionako neće biti ništa od njih, su dobri za kuvanje. Obično se pohuju, čak se i pune. Negde sam našla da su najukusniji cvetovi zukini tikvica, ali iskreno nisam osetila nikakvu razliku između njih i onih od žutih tikvica, a obe vrste imam u bašti.





Oduvek su me fascinirali ti cvetovi, još od onih dana kada sam ih prvi put videla da se prodaju na grčkim pijacama.





Sastojci:

2 jajeta
1/2 šolje brašna
1/3 šolje instant palente
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1/2 šolje ledeno hladne vode
2-3 kašike narendanog parmezana
Puno ulja za prženje
12 cvetova tikvice, kojima ste uklonili tučkove, ostavite stabljike cvetova, par centimentara duge,  i one se jedu.


Piprema:

Umutite jaja, dodajte brašno, instant palentu, prašak za pecivo, so, parmezan i vodu. Trebalo bi da dobijete smesu iste gustine kao one za palačinke. Zagrejte dobro puno ulja u manjoj šerpici, umočite cvetove u testo i stavite u ulje da se prže, 1-2 minuta sa obe strane. Kada su prženi ređajte ih u posudu koju ste obložili papirnatim ubrusom da se ulje ocedi.

Jedite ih tople uz neki dip, recimo sa buđavim sirom. Ili ih samo poprskajte limunovim sokom. Obe varijante su dobre. Služite ih kao predjelo.




U međuvremenu napravila sam još jedan recept koji je unapređena verzija ovog predhodnog.




Punjeni cvetovi tikvica sa Rikota sirom i začinskim biljem




Priprema je ista kao kod predhodnog recepta s tim što se u ovom slučaju cvetovi pune Rikota sirom (kako da ga napravite vidite ovde) i začinskim biljem (svež bosiljak, timijan, origano, vlašac).  Kada se cvetovi napune samo se vrh cveta zavrne, kao na donjoj slici, da sir ne bi ispadao. Umaču se u testo i prže u puno ulja i na jakoj temperaturi.

Ukus je apsolutno božanstven.






13 коментара:

  1. Muški cvjetovi imaju stabljiku, a ispod ženskih se stvara tikvica. Obožavam sve s tikvicama, pa tako i cvjetove.

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad ih nisam probala, zaista egzoticno!!

    ОдговориИзбриши
  3. znam za muške cvjetova ali nikao da ih isprobam

    ОдговориИзбриши
  4. nisam nikada cvjetove tikvica jela, sigurna sam da je ovo super

    ОдговориИзбриши
  5. Divno izgledaju, vec dugo se mislim da probam.

    ОдговориИзбриши
  6. Joj "zavidim ti" na baštici a cvetove tikvica nikada nisam probala a tako bi volela...

    ОдговориИзбриши
  7. Very cool :). Ja čekam da moji cvetovi zrastu :). Nisam jih još nikad jela, a stvarno bi rada probala....

    ОдговориИзбриши
  8. Moram prvo da primetim divan zeleni kutak, volim da vidim tako puuuno cveca na jednom mestu, ni sama nemam bas nekih uslova za vrtlarenje, sem koliko mi dupusta maleni prostor na terasi. A prvi put sada cujem za muske i zenske cvetove tikvica, i mogu konacno da odahem... evo zasto, uvek mi je nekako bilo zao kada vidim da ih pohuju, pa odmah pomislim na tikvice koje nisu imale sanse da porastu, ali sada vidim da to nisu ti isti cvetovi.:)) p.s. mozda ih jednom onda napravim, samo ako uspem da ih nadjem..:))

    ОдговориИзбриши
  9. Prosle godine sam punila cvetove tikvica, ali su bili gorki. Mislim da ih nisam pravilno ocistila. Ja sam ostavila i tucak i mislim da je to bila greska...
    Mozda ponovim ove godine. mada se moj tata ljuti kad ih berem. (On zali tikvice... :)).

    ОдговориИзбриши
  10. Jako je cool!
    Ah kako ti zavidim što ih imaš u bašti...
    Obožavam ih tako pohovane i kad god imam priliku da ih jedem, iskoristim je:)

    ОдговориИзбриши
  11. Krasan vrt imaš. JA ih nisam nikada radila ali moja mama je specijalist za pohane cvijetove tikvice.

    ОдговориИзбриши
  12. Odavno sam se nameračila na pohovane cvjetove tikvica, ali kod nas ih nema u prodaji...jedino da ih sama uzgajam na balkonu:)
    Blog ti je baš raznolik i zanimljiv!

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.