четвртак, 2. фебруар 2012.

Provansalska jagnjetina i malo o mačo kuvaru, Entoni Bordenu



Upravo završavam jednu mnogo dobru knjigu Kitchen Confidential popularnog kuvara Entoni Bordena (Anthony Bourdain) i baš me drži. Početak uopšte nije obećavao, ali negde oko pedesete stranice sve je postalo jako interesantno i uzbudljivo. Dakle, ko još nije čuo za njega, Entoni je kuvar koji putuje svuda po svetu, degustira raznu hranu, malo filozofira, puno pije i puši, i baš psuje, ali mene to posebno ne impresionira s obzirom odakle dolazim. Možda nije loš frajer za neku stariju generaciju, recimo nešto malo mlađu od moje mame, za žene koje vole taj njegov, ja bih ga nazvala, mačo-pank fazon. Ima popularnu emisiju No reservation na Travel kanalu i sasvim sam sigurna da se ona emituje na našim prostorima. Uglavnom taj čovek zna zašto živi.




Čitajući tu knjigu možete da uđete u svet profesinalnih kuhinja, što je za nas laike dosta zanimljivo, i to manje ni više nego u NYC-u, jednom od najglamuroznijih gradova na svetu, mada se dešavalo da mesta na kojima je radio i nisu baš bila previše glamurozna. Iskreno, mene Entoni malo nervira kada piše o sebi, mnogo je ufuran, ali kada piše o drugima tu je zaista neodoljiv. Ima tu i nekih praktičnih saveta šta da zaobiđete u restoranu, kada je hrana najsvežija, u koja jela se stavljaju već bajate stvari, itd.


Pošto sam i sama na kratko bila u tom restoranskom biznisu moram da potvrdim da su mnoge stvari istinite. Ima jedno poglavlje gde on opisuje kako izgleda jedan običan dan u njegom životu, glavnog kuvara renomiranog francuskog restorana u NYC-u, i za sve nas koji maštamo da jednog dana posedujemo restoran, apsolutno je fascinanto.


Kao i ja i on slabo ceni piletinu, tu se potpuno slažemo da je to meso bez ikakvog ukusa, prezire vegeterijance, i food personalities, mada iskreno i on je u tom fazonu... voli šelot luk i francusku kuhinju, iako poslednjih godina malo više forsira azijsku hranu.


Sve u svemu dosta dobra knjiga. Pošto sam je pročitala palo mi na pamet šta bih ja kuvala kuvaru Entoniju, i nema sumnje on bi pao na Provansalsku jagnjetinu; konkreto, a opet nekako delikatno jelo, pa uz to još i francusko.  Pravila sam je za Novu godinu i ko voli jagnjetinu kao ja uživaće u njoj.


Recept je preuzet od Ine Garten, i u originalu su duple mere.

Sastoci:
  • 2kg jagnjećeg buta sa koskom, uvezan kanapom
  • 1/4 šolje dižonskog senfa
  • 5 čena iseckanog belog luka
  • 1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • Soli i sveže mlevenog bibera  (pošto je nama jagnjetina ispala slanija nego što bi trebalo vama ostavljam da odredite željenu količinu, Ina voli uvek da presoli)
  • 1.5kg paradajza, isečen na kocke
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1/4 šolje meda
  • 1 veliki crni luk, sečen na rebra
  • 2 grančice sveže majčine dušice (timijana)
  • 1 grančica svežeg ruzmarina

Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 235C (450F) stepeni.
  2. Stavite meso u pleh i osušite ga papirnatim ubrusom. 
  3. Umutite senf, 3 čena iseckanog belog luka, ruzmarin, balzamiko sirće, so i biber u multipraktiku. Dobijenu smesu stavite na meso. 
  4. U većoj posudi promešajte iseckan paradajz, maslinovo ulje, polovinu meda, crni luk, preostali beli luk, so i biber.  Sipajte ovu mešavinu  oko jagnjetine i položite na nju grančice majčine dušice i ruzmarina.  Prelite jagnjetinu sa preostalom količinom meda.
  5. Kada je rerna zagrejane stavite meso da se peče oko 20 minuta na 235C (450F).  Zatim smanjite temperaturu na 175C (350F) i pecite još jedan sat do jedan sat i 15 minuta, termometar treba da pokazuje oko 55C ukoliko želite srednje pečeno meso.
  6. Kad je jagnjetina pečena stavite je na veliku dasku za seckanje i pokrijte je aluminijuskom folijom. Neka tako odleži 15 minuta. Pleh sa paradajzom i začinima vratite u rernu da se ne ohladi. Kada je meso gotovo služite ga uz povrće u kome se peklo. Mi smo ga jeli uz pečeni krompir.

Ako ste ljubitelji jagnjetine vidite recept za orijentalnu i grčku (Kleftiko) jagnjetinu.
  

12 коментара:

  1. Uh, recept je vrhunski, jako dobro.
    Nisam još pročitala ovu knjigu. Ljetos je bio kod nas u Hrvatskoj i snimao epizodu, ne znam kada ćemo to moći pogledati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mogu da se setim da li sam ga gledala epizodu o Hrvatskoj, toliko često prikazuju vašu zemlju ovde da mi se sve pomešalo... ponajviše Hvar i Dubrovnik, i Split.

      Избриши
    2. https://www.youtube.com/watch?v=oUTTtUu9xlE

      Избриши
    3. You made my day! Sinoć sam pogledala prvih 15 minuta i to je bilo takva radost za moje oči.

      Избриши
  2. Dobar recept. Ja obožavam Anthony-a baš mi je fora lik. Pročitala sam sve njegove knjige i totalno sam oduševljena.

    ОдговориИзбриши
  3. iako vegetarijanac, volim i njega i njegov program. jednom prilikom sam gledala dio snimanja, epizode no reservations, kad mu je jedan klinac otprilike rekao: ti samo putujes, jedes i opijas se....bas ti je tezak posao! genijalno!

    ОдговориИзбриши
  4. Sajt Vam je odlican. I fotografije :) Izgleda bas profesionalno i posveceno na prvi pogled, a sada cu se posvetiti citanju ostatka, jer sam videla dosta zanimljivih tekstova pored takodje dobrih recepata :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina, hvala puno na komentaru... dobro je što je ovako online, inače bi se po pravilu blago zacrvenela...

      Избриши
  5. Da,vrlo sam bila uznenađena kada sam juče na blic ugledala blog a danas otkrivam sve čari tekstova i recepata koji se ovde nalaze uz odlične fotografije i objašnjenja.Hranim se pretežno vegetarijanski ali na mom meniju se nađu riba i piletina ali pre svega jedem mnogo salata, semenki,orašastih plodova,rekla bih raw food što je postala moderna odrednica za tu vrstu namirnica u skorije vreme.Ali naravno da imam kandidata(e)koji se pretežno hrane mesom pa sam ovde pronašla sjajne recepte kao što je ova jagnjetina sa povrćem i začinima.Rado gledam i emisije no reservation gore pomenutog kuvara jer su intersantne mada to što kuvar konzumira uglavnom zaobilazim u širokom luku.Samo ovako nastavite,pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, Tamara. Imate na mom blogu puno recepeta za ribu, to je i moje omiljeno meso, mada volim i ostala.
    Entoni je cool lik, obavezno pročitajte njegovu knjigu Kitchen confidential. Knjiga nije samo o njegom životu već o profesiji kuvara i meni je bilo mnogo zanimljivo da naučim kako stvari funkcionišu sa one druge strane, u kuhinji restorana.
    Još jednom hvala na lepim rečima.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.