четвртак, 5. мај 2011.

Palenta sa začinima


Moja prva asocijacija na palentu iliti kačamak je nedeljni porodični doručak. Neko ga je jeo sa jogurtom, neko sa mlekom, ali bilo je i onih što su voleli da ga zamaste prženom slaninicom, kao moj tata.

I dalje volim palentu da jedem za doručak ali sve je više koristim kao dodatak nekim jelima umesto pirinča i krompira. Međutim, od skoro je jedem i samostalno sa dodacima začina i salate. Kada skuvam takvu palentu ja je sipam u okrugle plastične kutije, poklopim i stavim u frižider. Tako palenta dobije definisan oblik i lepo izgleda u kombinaciji sa bilo kojim jelom (vidi sliku). 


Ovaj recept sam uzela od Giade De Laurentiis, i malo ga preradila.

Sastojci:
  • 1 i ¾ šolje instant palente
  • 6 šolja vode
  • ¾ šolje mleka
  • 80g putera
  • ¾ šolje sveže narendanog parmezan sira
  • 3 kašike iseckanog svežeg peršuna
  • 2 kašičice iseckanog svežeg timijana
  • 2 kašičice iseckanog svežeg ruzmarina
  • ½  kašičica svežeg bibera
  • 2 kašičice soli

Priprema:
  1. Zagrejte vodu do ključanja i u nju sipajte instant palentu. 
  2. Mešajte smesu na vrlo tihoj vatri dok se ne zgusne. 
  3. Dodajte mleko, puter, sir i začine i mešajte dok se puter i sir ne istope. 

Pošto je ohlađena i oblikovana u frižideru, ja volim da je serviram na salati i da malo na vrh dodam gustog grčkog jogurta. Naravno, palentu možete uvek da zagrejete u mikrotalasnoj ili da je malo propžite na ulju. Mogućnosti sa palentom su beskonačne pa je zato i tako popularno jelo.

4 коментара:

  1. Анониман5. мај 2011. 21:29

    Uh sto volim palentu.Ja je pravim nekad sa pecenim kobasicama i onim gustim sososm.Ova tvoja izgleda odlicno..jos jedna varijacija.Njami

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam izdrzala pa sam jutros brze bolje napravila klasican kacamak sa jogurtom. Nije losa ta ideja sa kobasicama, pa kad se jos prelije onom masnocom u kojom su se przile:)

    ОдговориИзбриши
  3. Super je palenta, kao mala sam je jela iskljucivo sa mlekom, i malo zasladjenu. Tek mnogo kasnije sam shvatila koliko je dobra u slanoj kombinaciji.
    Ne pravim je nikad, jer moji ne vole. Ni kao bebe nisu hteli kukuruzne kasice. Mada kuvani kukuruz (zrna) vole.
    Tvoja palenta jako lepo izgleda ovako servirana. Vidis, mozda kad bih mogla da i probam da oblikom zainteresujem decu :) samo da nadjem gde sam gurnula jedan veci zvezdasti kalup...
    Pozdravi!

    ОдговориИзбриши
  4. Good luck! To je jedna od retkih stvari koju moj sin voli.

    ОдговориИзбриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.