петак, 11. март 2011.

Škampi u Marinara sosu (Shrimp Marinara)



Škampi obično spremam pržene u maslinovom ulju sa belim lukom i peršunom. Međutim, kad se poželim neke sočnije i bogatije varijante onda spremam ovo jelo. Poslednji put sam rešila da dodam ljutu tucanu papriku, da kao malo promenim, inače slabo podnosim ljute stvari, i malo sam preterala, tako da sam jela sa suzama u očima, mada je i dalje bilo sjajnog ukusa. Inače ta ljuta varijanta se zove Shrimp Marinara fra Diavolo.



Sastojci:
  • ½ kg svežih očišćenih škampi
  • 1 konzerva iseckanog paradajz pelata
  • 2 srednja paradajza, sitno iseckana
  • 2 ljutike (shallot), ili 1 srednji crni luk, iseckan
  • 4 mlada crna luka, iseckana
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 pakovanje lingvini paste (linguine pasta), ja koristim svežu integralnu lingvini pastu
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica suvog origana
  • ½ kašičice tucaneljute paprike (crushed red pepper flakes) Ukoliko volite ljuto!
  • So i biber
  • Parmezan sir, sveže izrendan


 

Priprema:
  1. Najpre skuvajte pastu. Sledite upustva sa pakovanja. Ili, pogledajte ovde kako da dobro suvate pastu.
  2. Očistite škampe.
  3. U veću šerpu stavite maslinovo ulje da se zagreje.
  4. Dodajte iseckani luk (mladi, beli i crni ili šelot). Na srednjoj temperaturi pržite luk oko 2 min.
  5. Sipajte paradajz pelat i dodajte iseckani paradajz.
  6. Začinite sos sa bosiljkom, origanom, ljutom paprikom, solju i sveže samlevenim biberom.
  7. Kada sos provri, smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte ga oko 15 minuta.
  8. Dodajte škampe u sos. Njima treba jako malo da se skuvaju, oko 2 minuta, kada dobiju crvenkastu boju (vidi sliku).
  9. Kada je sve gotovo, prelijte lingvini pastu sa marinarom sosom. A preko sosa sipajte izrendan parmezan. Ja volim da dodam i zelenu salatu (vidi sliku). Nema potreba da podsećam da jelo najbolje ide uz neko crno vino, recimo Chianti, koji se sjajno slaže sa bilo kojim jelom sa pardajz sosem.

2 коментара:

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.