Škampi obično spremam pržene u maslinovom ulju sa belim lukom i peršunom. Međutim, kad se poželim neke sočnije i bogatije varijante onda spremam ovo jelo. Poslednji put sam rešila da dodam ljutu tucanu papriku, da kao malo promenim, inače slabo podnosim ljute stvari, i malo sam preterala, tako da sam jela sa suzama u očima, mada je i dalje bilo sjajnog ukusa. Inače ta ljuta varijanta se zove Shrimp Marinara fra Diavolo.
Sastojci:
- ½ kg svežih očišćenih škampi
- 1 konzerva iseckanog paradajz pelata
- 2 srednja paradajza, sitno iseckana
- 2 ljutike (shallot), ili 1 srednji crni luk, iseckan
- 4 mlada crna luka, iseckana
- 3 čena belog luka, sitno iseckanog
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 pakovanje lingvini paste (linguine pasta), ja koristim svežu integralnu lingvini pastu
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica suvog origana
- ½ kašičice tucaneljute paprike (crushed red pepper flakes) Ukoliko volite ljuto!
- So i biber
- Parmezan sir, sveže izrendan
Priprema:
- Najpre skuvajte pastu. Sledite upustva sa pakovanja. Ili, pogledajte ovde kako da dobro suvate pastu.
- Očistite škampe.
- U veću šerpu stavite maslinovo ulje da se zagreje.
- Dodajte iseckani luk (mladi, beli i crni ili šelot). Na srednjoj temperaturi pržite luk oko 2 min.
- Sipajte paradajz pelat i dodajte iseckani paradajz.
- Začinite sos sa bosiljkom, origanom, ljutom paprikom, solju i sveže samlevenim biberom.
- Kada sos provri, smanjite vatru, poklopite šerpu i kuvajte ga oko 15 minuta.
- Dodajte škampe u sos. Njima treba jako malo da se skuvaju, oko 2 minuta, kada dobiju crvenkastu boju (vidi sliku).
- Kada je sve gotovo, prelijte lingvini pastu sa marinarom sosom. A preko sosa sipajte izrendan parmezan. Ja volim da dodam i zelenu salatu (vidi sliku). Nema potreba da podsećam da jelo najbolje ide uz neko crno vino, recimo Chianti, koji se sjajno slaže sa bilo kojim jelom sa pardajz sosem.
Konacno jedan sjajan blog na srpskom jeziku za gastronomiju. nastavi sa sjajnim poslom!
ОдговориИзбришиHvala na komplimentima.
ОдговориИзбриши