Još jedan recept preuzet od Ine Garten, ali opet malo izmenjen. Ono što je drugačija u ovoj čorbi jeste povrće koje se najpre peče u rerni, a onda od toga pravi čorba. Po mom mišljenju to uvek daje jelu neki poseban ukus.
Sastojci:
- 1 kg crvenog krompira
- 4 velika praziluka
- 1/2 čaše belog suvog vina
- 6-8 čaša supe ili vode (zavisi koliko gustu čorbu želite)
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 čaša crème fraîche, ili slatke pavlake
- 1/2 čaše kisele pavlake
- 1/2 čaše rendanog Gruyère sira (predivan švajcarski sir)
- Parmezan
- So i biber
- Sok od limuna
Priprema:
1. Najpre zegrejte rernu na 205C i dok se ona ne zagreje operite pažljivo praziluk i isecite ga uzdužno, a krompir isecajte na kocke.
2. Stavite krompir i praziluk u pleh, posolite i pobiberite i pospite maslinovim uljem.
3. Pecite ih 45 minuta.
4. Izvadite pleh sa ispečenim povrćem, sipajte vino i malo vode tj. supe i stavite pleh na dve ringle da se malo krčka da bi se ono što se zalepilo za pleh odlepilo.
5. Povrće zajedno sa supom stavite u blender i napravite od toga potaž.
6. Sve izručite u veći lonac, dodajte ostatak supe, dodajte crème fraîche ili slatku pavlaku, rendani Gruyère sir, posolite i pobiberite, i stavite na ringlu da se čorba zakuva, oko 20 minuta.
7. Služite čorbu uz rendani parmezan i limunov sok koji neobično lepo ide uz praziluk.
Prosle nedelje napravila corbu - fenomenalna! Da li joj Gruyere daje poseban ukus, ili cinjenica da je povrce prvo peceno, ne znam... Limun je obavezan!
ОдговориИзбришиSladoled, bas si mi ulepsala dan... iako sam samo preuzela recept, mnogo volim kad otkrijem da i drugi ljudi uzivaju u istim stvarima kao ja.
ОдговориИзбриши