понедељак, 16. јул 2012.

Kako izgledaju američke pijace




"Pijaca k’o pijaca", neko bi rekao. Ipak, pijace u Americi se dosta razlikuju od onih u Srbiji. Dok je u Srbiji poseta pijaci deo svakodnevnog načina života, ovde u Americi je to izuzetak od uobičajene kupovine u supermarketima.


Pijaca, ili farmerskih marketa kako ih ovde zovu, nema mnogo, manje su, i manje ih ljudi posećuje. Ipak, ohrabruje činjenica da ih je u poslednje dve-tri decenije sve više, kao deo relativno masovnog pokreta povratka zdravom načinu života. To podrazumeva kupovinu voća, povrća ili mesa od lokalnog proizvođača, bez posrednika i bez dugog transporta namirnica. Sve je sveže, zdravo, često i organsko. Cene su, po pravilu, više nego u supermarketima, ali su mnogi spremni da plate, ne samo zbog kvaliteta namirnica već i da bi novac ostao u lokalnoj zajednici i tako se pomogla lokalna ekonomija.


To za nas iz Srbije nije baš lako shvatljivo, mi se često odlučujemo za nešto što je jeftinije, ali ovde su ljudi u stanju da plate nešto mnogo skuplje samo zato što ga proizvodi mali i lokalni biznis, ne žele da njihov novac završi u nekoj od velikih korporaciji.


Sadnice


Začinsko bilje.

Pijace rade samo kada je sezona, od aprila do novembra. Obično su otvorene samo jedan dan u nedelji, uglavnom vikendom, i to prilično kratko, recimo od osam ujutro do podneva. Kada se završi radni dan, prodavci sklope i odnesu tezge, i tu kao da nikada nije bila pijaca. To je zato što ne postoji stalni pijačni prostor, nego se one privremeno podižu na trgovima, parkinzima, ispod nadvožnjaka i sličnim mestima. Veći marketi imaju i bazar gde se prodaju razne stvari koje nisu hrana, nešto slično kao kod nas. I često imaju živu muziku, što je vrlo zanimljivo.


I da, što se tiče cena nisu jeftine, zato retko siromašni zalaze ovde. Nije kao u Srbiji gde ćete na pijaci naći svakojak svet.



Meni farmerski marketi nekako odišu hipi atmosferom. Ko god je malo duže boravio u Americi zna da hipi pokret ovde zapravo nikada nije umro. Pa čak i da niste u hipi fazonu, nekako je važno da odete na pijacu, malo se promuvate, pojedete nešto na licu mesta, kupite nešto ukusno i zdravo, i posle pričate prijateljima kako ste za vikend bili tamo i kako ste od kupljenih stvari napravili recimo zukini hleb, i osećate se jako dobro zbog toga.



Ima još jedna zanimljivost: mnogi se po sezoni pretplaćuju na voće, povrće ili jaja sa određene farme i onda to jednom nedeljno na pijacama preuzimaju. Obično tu bude par kilograma svežih proizvoda ali, interesantno, kupac nužno ne zna šta će dobiti svake nedelje. To zavisi od toga šta je baš tih dana dozrelo na farmi. Meni se sviđa ta ideja, ali se i dalje ne usuđujem da se pretplatim jer, pre svega, imam soptsvenu bašticu, i drugo, čini mi se kao prevelika obaveza u pogledu kuvanja i konzumiranja namirnica.



Malo karibskog ritma za opuštanje.

Ima još nešto interesantno... naši doktori imaju prkasu u jednoj velikoj zgradi koja je puna raznih firmi. Kad je sezona oni naprave malu pijacu, svakog petka na platou ispred zgrade, ili unutra kad počnu vrućine. Što da ne, svi imaju koristi od toga.




Baš lepi hlebovi, ovaj levo sa ruzmarinom je proban. Cena $5,
 mnogo skuplje nego u Srbiji.





Slike na početku su napravljene u najvećoj i najpopularnijoj pijaci u Baltimoru, a ove poslednje na pijaci u mom komšiluku, tek je prošle godine počela da radi.




Inače, na pijacama na potezu Nju Džersi - Pensilvanija - Merilend često mogu da se nađu prodavci Amiši. Oni su kod kupaca vrlo popularni – smatra se da je, zbog njihovog otpora primeni moderne tehnologije u poljoprivredi (i u svemu drugom kad smo već kod toga), hrana koju proizvode posebno zdrava.


Ja sa Amiš devojakama

Morala sam još da ubacim još jednu već davnu fotografiju koja je napravljena na pijaci u Woodstock-u. Da, to je to čuveno mesto, sada već pokriveno kukuruzima, i pijacom. Eto, kuda su gazili Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker i kompanija, gazih i ja:)





23 коментара:

  1. Izuzetno zanimljiv post! Uzivala sam u slikama i detaljima....

    ОдговориИзбриши
  2. Jako sam uzivala citajucu post. Bas volim kad nam pises o svom zivotu u Americi... Meni su nase pijace suvise bucne, ali ipak ih volim. Svidja mi se na ovoj prvoj pijaci sto ima bas dosta sadnica. Cak i suncokret kao sadnica... :)

    ОдговориИзбриши
  3. jako interesantno, odličan post ! koji god grad da posjetim obavezno potražim i tržnicu, nezaobilazno mjesto. Ovaj koncept kakav nam opisuješ je za nas nešto neuobičajeno, ali očito da funkcionira. Nije loše ovo sa uplatom unaprijed i dostavom uvijek svježih proizvoda, no ja bi sigurno htjela znati što ću svaki tjedan dobiti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa sva car je u momentu iznenadjenja kad otvoris kutiju... onda se misli sta ces da spremas od toga:)

      Избриши
  4. Анониман19. јул 2012. 10:56

    Super reportaza, bas zanimljivo! Ovde kod nas (u Holandiji) pijace su prilicno u modi, mada imam osecaj da prodaju mnogo vise odecu i raznorazne trange-frange nego povrce i voce. Na vecini pijaca je doduse ogroman izbor cveca (sto se i moze ocekivati u Holandiji). Medjutim, najimpresivnija je pijaca u Briselu, svake nedelje do 1 popodne. Neverovatna ponuda voca, povrca, sireva, mesa itd... Podseca na nase pijace u Srbiji, samo sto je mnogo neurednija i 'Winds of Change' se vrti citavo prepodne.
    Jednom prilikom sam boravila nekoliko nedelja u Parizu, igrom slucaja u prilicno sik arondisamentu i kad god sam mogla isla sam na pijacu. Pravo uzivanje! Sve savrseno aranzirano, hrana kao sa slike, miris svezeg hleba, fantazija!

    ОдговориИзбриши
  5. Ha,ha, ha.... Winds of Change, otkad je nisam cula... mozda i zavrsimo u Briselu na neko vreme pa da znam sta me ceka... Da mi je da vidim te francuske pijace...ah...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман20. јул 2012. 10:47

      Budes li dosla u Brisel, obavezno mi se javi! Ja sam tamo zivela 4 prelepe godine, pa se sad spremam da napisem knjigu 'Sve sto ste hteli da znate o Briselu, a niste...' :-) Za mene je Brisel divan spoj severa (Amsterdama) i juga (Beograd).

      Избриши
    2. To je sve na dugom stapu... sigurno ti se javljam ako dospem tamo...

      Избриши
  6. ooo znaci i ti si ljubitelj pijaca!! i ja sam =) ovdje u Njujorku su zelene pijace bas bas popularne i ja nastojim iskoristiti kad god naletim na njih.. a i volim sto imaju "lokalne" proizvode ("lokalne" citaj ne dovlace voce i povrce cak iz Kalifornije)..

    znaci ti si u Baltimoru? pa eto, nismo ni daleko.. mogle bi nekad organizirati piknik na pola puta, hehehe..

    ОдговориИзбриши
  7. moram da priznam da mi se mnogo više dopadaju amričke pijace. ne samo zbog većeg izbora već i zbog čistoće i onoga što si napisala da kada se pijaca završi, kao da nije ni bila tu. nažalost kod nas su pijace poprilično neuredne i zagušljive, i jedva čekam da se svest ljudi o tome promeni i da počnu malo više da vode računa. ovo je moje iskustvo vezano za novi sad. možda je u drugim gradovima bolja situacija.
    divno je što možeš da se prošetaš kroz pijacu, kupiš nekoliko vrsta zelenih salata, paradajza... uživaj i za nas:)

    ОдговориИзбриши
  8. Baš su im fora "pijace". ja ipak ne bih mjenjala ove naše koje su tu svaki dan.
    Sviđa m se ova narudžba unaprijed pa ne znaš što ćeš dobiti. Nekako potiče kreativnost u kuhinji.

    ОдговориИзбриши
  9. Fantastičan post :). Uživala!! Jako interesantni su i meni amiši...uvjek sam samo gledala o njima po tv-ju ili čitala u knjigama.

    Hvala i pozdrav,
    Ana

    ОдговориИзбриши
  10. :) super post! vratila si me u vrijeme dok sam zivjela u Americi. Sjecam se jednodnevnih marketa vikendom.. Sve je to super ali meni je falio onaj nas pomalo -ciganski- stih :))

    ОдговориИзбриши
  11. Sjajan post!!!! Mnogo dobro si objasnila razlike Srpskih i Americkih pijaca, u potpunosti se slazem s tobom :) Pozdrav iz hippie Austin-a :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa zar ima hipaka u Ostinu... nisam tamo nikad bila, ali čula sam da je mnogo cool, a u Teksasu:) Pozdrav.

      Избриши

Hvala što čitate, komentarišete, šerujete, pinujete i lajkujete moje recepte i priče.