петак, 25. фебруар 2011.

Čorba od pasulja sa pastom (Pasta e Fagioli)



Ukoliko vam je dosadio srpski čorbasti pasulj, evo jedne drugačije čorbe od pasulja, na italijanski način. Vrlo se brzo sprema, naravno ako uzimate pasulj iz konzerve. Takođe, vrlo je aromatičan zbog začina koji se koriste. Iako nisam neki preveliki ljubitelj pasulja, moram priznati ova čorba mi je omiljena. To koliko je ovo jelo popularno u Americi govori i činjenica da gotovo svaki restoran ima tu čorbu u svom meniju, bio italijanski ili ne. Recept je preuzet od popularne američke kulinarske zvezde Giada-e de Laurentiis, plus male izmene od strane blogerke.



Sastojci:
  • 2 konzerve crvenog pasulja (30 oz ili 850g), red kidney beans
  • 1 šolja sitnije paste, elbow macaroni ili rosini prelomljeni na pola su najbolji
  • 100 g iseckane sušene slanine 
  • 1 veći luk, sitno iseckan
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 6 šolja supe ili vode (ukoliko koristite vodu dodajte dve Knorr kocke)
  • 1 kašičica osušenog timijana
  • 1 kašičica osušenog ruzmarina
  • 1 list lovora*
  • So i biber
  • Izrendan parmezan sir

* Ukoliko koristite sveže začine duplirajte meru.

Priprema:
  1. U manji komad gaze stavite začine, timijan, ruzmarin i lovorov list, i od toga napravite vrećicu koju će te zavezati koncem.(vidi sliku dole)
  2. Pasulj izvadite iz konzerve i stavite u veću cediljku da se dobro procedi. Umesto pasulja iz konzerve možete koristiti i pasulj koji ste sami skuvali, ali za to vam treba najmanje dva sata.
  3. Iseckajte luk i slaninu.
  4. U lonac najpre stavite slaninu da se prži oko 3 min, zatim dodajte maslinovo ulje i puter.
  5. Zatim stavite beli i crni luk da se prže oko 3 min.
  6. U lonac sipajte 6 šolja vode ili supe, pasulj i vrećicu sa začinima. Pojačajte vatru sve dok čorba ne počne da ključa, a zatim je smanjite, poklopite lonac i kuvajte 10 min.
  7. Izbacite vrećicu sa začinima.
  8. Izvadite kutlačom gušći deo čorbe tj. pasulj, sipajte je u dublji sud i izgnječite viljuškom. Ako imate blender još bolje. Uzmite količinu od 3 kutlače.
  9. Vratite izgnječen pasulj u lonac, pojačajte vatru i dodajte šolju makarona. Kuvajte sve još 10 min. Makaroni ne bi trebalo da budu prekuvani!
  10. Dodajte so i svež biber. Meni so uopšte nije trebala, ali to je individualno. Probajte čorbu pre nego što je posolite.


Prilikom služenja pospite čorbu sa sveže izrendanim parmezanom. Takođe, uz čorbu možete služiti klasičnu kupus salatu, ili kisele krastavce i marinirane pečurke kao što ja to volim.


Pogledajte recept za unapređenu verziju ovog jela, i mnogo ukusniju, koji je objavljen u online magazinu Mezze, strana 67-8.


петак, 18. фебруар 2011.

Jagnjetina na orijentalni način


Jelo za sofisticirane pripadnike «jagnjećih brigada»!

Puno ljudi ne voli previše jagnjetinu i to uglavnom zato što nisu probali ništa drugo osim jagnjećeg pečenja. Iskreno, nemam ništa protiv pečenja, ali dok nisam probala neke druge stvari sa jagnjetinom kao što su Jagnjeći ražnjići, Jagnjetina pod sačem, Kleftiko, Rack of Lamb i sjajna jela od jagnjetine u našem omiljenom libanskom restoranu, ni ja nisam znala koliko u stvari volim to meso. Jagnjetina je obično među skupljim mesom, a uz to ne možete da je često nađete u supermarketima, osim kad su veliki praznici.

Recept koji sledi je iz indijske kuhinje, ali ja sam dodala i kuskus koji je karakterističan za severnoafričku kuhinju. Pri kraju posta nalazi se malo duže objašnjenja šta je to kuskus.


Sastojci:
  • 400 g jagnjećeg filea iseckanog na male komade
  • 1 komad đumbira dužine 2.5cm, oljušten i iseckan na tanke štapiće
  • 2 kašika ulja
  • 4 karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica čilija ili samlevene ljute paprike, ovo dodajte samo ako volite ljuto!
  • 1 glavica luka, srednje veličine, iseckane u tanke trake
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 5 komada mladog crnog luka, iseckanog dijagonalno, sačuvajte malo za dekoraciju.
  • 150 ml jogurta
  • so & biber

Za kuskus:
  • 1 šolja kuskusa
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so



Priprema:

  1. Bar 30 minuta pre pravljenja jela napravite marinadu za meso. Što jagnjetina duže stoji u marinadi, tim bolje. U dublju posudu stavite 1 kašiku ulja, cimet, korijander, kari, čili ili ljutu papriku (ako želite ljuto), so i svež biber, dodajte jogurt i na kraju potopite iseckano meso u marinadu. Pokrijte plastičnom folijom sve i stavite u frižider.
  2. Napravite kuskus. Zagrejte vodu u šerpi do ključanja i dodajte maslinovo ulje, puter i so. Kada proključa, sklonite sa ringle, sipajte kuskus i poklopite šerpu. Posle 15 minuta. kuskus je spreman. Samo ga pre služenja malo viljuškom «protresite».
  3. U međuvremenu iseckajte luk, đumbir i pripremite začine.
  4. Kada je sve spremno zagrejte ulje u nekom većem tiganju ili voku i dodajte karanfilić, pa ga izvadite posle 20 sekundi prženja.
  5. Zatim dodajte luk (crni, beli i mladi) i đumbir i pržite sve oko 5 minuta na srednje jakoj temperaturi uz stalno mešanje dok luk ne omekša.
  6. Dodajte meso sa marinadom i sve zajedno pržite oko 15 minuta na istoj temperaturi.
  7. Kada je meso gotovo, servirajte ga na kuskusu i preko pospite iseckani mladi luk. Ja volim da uz jelo pijem jogurt, mada i vino lepo ide.

Šta je to kuskus? 

Kuskus je vrsta zrnaste paste koja se pravi od pšeničnog duruma, iako na prvi pogled podseća na neku žitaricu. Poreklom je iz Severne Afrike, ali sada je već postao internacionalna hrana koju ćete naći i na Bliskom Istoku (tamo se koristi krupniji kuskus), Južnoj Evropi i Americi, Indiji, itd.

Jako se jednostavno pravi, uz to ga možete služiti uz razna jela kao prilog, kao zamenu za hleb, krompir ili palentu. Takodje, od kuskusa može da se napravi i glavno jelo. Ja ga najviše volim kada se pravi sa sušenim i koštunjavim voćem. O tome u nekom od sledećih postova.



субота, 12. фебруар 2011.

Putovanje u Portoriko: malo o njihovoj kuhinji, recept za "Karamel flan" i ostalo


Ovo je bilo moje drugo putovanje u Portoriko u poslednje dve godine. Prvo je bilo više avanturističko, ovo drugo porodično. Čini mi se da sam dovoljno videla i doživela da bih mogla da imam neku realnu sliku o toj zemlji.

Portoriko je zemlja velih kontrasta počevši od klime, vegetacije, reljefa, naselja, itd. Recimo, nedaleko od najveće turističke atrakcije, prelepe tvrđave u starom gradu San Huanu, ugledaćete veoma siromašno i opesno naselje La Perla. Na severu je klima dosta vlažnija pa otuda tropske šume. Na jugu, gde sam ja boravila, klima je toliko suva da postoje čitave šume velikih kaktusa i slične vegetacije. U centralnom delu ostrva nalaze se visoke planine, po obodu plodne ravnice. Glavni grad, San Huan, izgleda veoma moderno i urbano, dok neka naselja po unutrašnjosti izgledaju kao iz Kusturičinih filmova. U svakom slučaju, Portorikanci imaju ogromnu sreću da imaju sjajnu klimu, bogatu i prelepu vegetaciju, interesantan životinjski svet i sjajnu prirodu i more. Nekad mi izgleda da oni sami nisu svesni toga i da ne umeju to da cene.


Stari grad San Huan

Evo jedne zanimljivosti u vezi sa mentalitetom ovdašnjeg naroda, da ne bude da smo samo mi Srbi čudan narod. Portoriko nije nezavisna država, kako mnogi misle, već pripada SAD-u, i to im često ne da mira. Zato redovno imaju referendume o tome kakav status žele da imaju, i naravno uvek se završi na tome da ipak žele da budu deo najmoćnije države na svetu. Jednom prilikom na referendumu su uspeli da izglasaju opciju "ništa od ponuđenog" pored opcija "za nezavisnost", "protiv nezavisnosti", " za specijalan savez sa SAD", i to u neverovatnoj većini. Stvarno su šašavi!

Čini mi se da ono što najviše zanima ovu naciju jesu muzika, hrana i društvo. Takođe,  u neprestanoj su komunikaciji, ličnoj ili preko telefona, pa nemoj da vam padne na pamet da ih prekinete u istoj, jer neće ni trepnuti, iako se možda nalaze na radnom mestu koje podrazumeva da vam pomognu ili nešto prodaju.

Sve što rade rade grupno. Tako i kad odu na plažu krene cela uža a nekad i šira familija. Jednom smo bili na jednoj divnoj plaži gde se okupljaju uglavnom lokalci. Scena sledeća - nekoliko porodica sa sitnom decom se ulogorilo ispod nekog drveta, raširilo svoje stvari, uzeli nekakve blokove, na njih stavili velike lonce, gril, zapališe vatru i napraviše ručak onakakav kakav verovatno prave i kod kuće. Nedostatk uslova na plaži ih nije zbunio. Mada, kad se setim jedne godine u Pržnu, u Crnoj Gori, sam videla svojim očima kako okreću jagnje na ražnju na sred plaže.


Mene je posebno interesovala njihova kuhinja, ali moram da priznam da sam tu ostala malo razočarana i u šoku. Mislim kako objasniti činjenicu da nacija koja je okružena morem najviše voli da jede pečenu svinju. Kad god nešto slave, a to rade često, vole da okrenu svinju na ražnju, i još kada se tome doda veliko društvo, muzika i piće, e to je za njih najveća radost. Negde sam čitala da je navodno Portoriko okružen mnogo dubokim vodama pa su zbog toga onemogućeni da ribare, i otuda na menijima restorana uvozna riba i plodovi mora. Nisam baš ubeđena.



Portorikanci zovu svoju kuhinju "cocina criolla" i ona predstavlja mešavinu domorodačke, španske, afričke, južnoameričke i severnoameričke. Ova poslednja je čini mi se previše dominantna, a to će vam biti jasno kad vidite brojne američke restorane brze hrane svuda iznikle po ostrvu. Nažalost, čak i malo bolji restorani na meniju imaju uglavnom sve ono što možete da nađete u restoranima u Americi. Što se tiče ulične hrane to izgleda ovako - bukvalno pored puta razapne se cerada pored kombija ili nečega što podseća na kombi (tu im je kuhinja), namesti se klupa i sto... i tu će putnik namernik uglavnom naći empanadu ili neko meso na žaru i pivo. Ja sam najpre mislila da tu prodaju voće i povrće što mi je nekako vrlo logično jer imaju sjajne uslove za uzgajanje istog, ali nažalost to baš nije tako. Bila sam na jednoj zatvorenoj pijaci i jedva da sam našla nešto interesantno i neuobičajeno, uglavnom voće i povrće drže zapakovane u celofanu i prodaju ih u supermarketima.


Portoriko je poznat i po proizvodnji ruma i kafe. Što se tiče ovog prvog o tome malo znam, ali kada je u pitanju kafa ona je zaista dobra. Neki kažu da je malo jača, ali ja ne mislim tako. Njihova kafa ima malo aromatičniji ukus, kiselkast, ali svakako jedna od boljih koji sam probala. Inače, tamo možete da odete u organizovane posete hacijendama gde su nekada gajili i obrađivali kafu. Veoma lepo iskustvo.
 
Delikatna situacija u kojoj se nalazim nije me dozvolila da eksperimentišem sa uličnom hranom, ali zato sam koristila svaku priliku da probam lokalne specijalitete u restoranima koje sam obilazila. Dobru hrana ćete ipak pre naći u restoranima koji pripadaju rizortima, ili u turističkim delovima San Huana, nego na nekim lokalnim mestima. Većina stvari koje sam jela bila je napravljena od planteina, ploda koji jako podseća na bananu. Moje omiljeno lokalno jelo bio je mofongo (vidi sliku dole). Od pasiranog prženog planteina se napravi kapa koja se napuni ribom, piletinom, ili nekim drugim mesom koji se prelije sosom.


1. pasta sa prženim planteinom; 2. mofongo; 3. čorba od planteina



Pored mofonga meni se jako svideo flan koji je u Portoriku omiljen dezert. Zato, čim sam se vratila kući morala sam da ga napravim  i bila sam više nego zadovoljna rezultatom. Inače, flan dosta podseća na krem brule. Iskreno, dosta sam proučavala razne recepte po internetu, jer iako je način pripreme vrlo jednostavan postoji problem u procesu pravljenja karamela. I to ide dosta lako ukoliko se primenjuju izvesna pravila. Budući da je moj flan i na oko veoma lepo ispao mogu sa potpunom sigurnošću da preporučim recept koji sledi.



Karamel flan

Sastojci:
  • 1 šolja šećera
  • 5 jaja
  • 1 konzerva  (14 oz ili 400g) kondezovanog mleka
  • 1 konzerva (12 oz ili 350ml ) "isparenog" mleka  (carnation or evaporated milk)
  • 1 kašika ekstrakta vanile 



Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 175C (350F). Pripremite kalup u kojem ćete peći flan. Preporučujem stakleni i po mogućnošću prečnika oko 20 cm. Trebaće vam i još jedan veći kalup napunjen vodom do pola u koji ćete staviti ovaj manji.
  2. Napravite karamel tako što ćete na niskoj temperaturi istopiti šećer u koji možete dodati jednu kašiku vode. Mešajte neprestano. Šećer će se najpre zgrudvati a onda početi da tamni i da se topi. Kada dobijete sirupastu masu svetle braon boje brzo je sklonite sa vatre i prespite je u kalup. Pređite karamelom i preko ivice kalupa. Da bi imali više vremena za ceo postupak najbolje je da predhodno zagrejete kalup. 
  3. U električnom blenderu izmešajte jaja, mleko i vanilu. 
  4. Proverite da li se karamel malo stvrdnuo, ako nije, sipajte u veliki kalup, onaj u kome se nalazi onaj manji gde će se peći flan, hladnu vodu. Veliki pleh inače treba da bude ispunjen vodom do pola. Sipajte kremastu masu u kalup, preko karamela. Prekrijte kalup duplom folijom i još plus stavite veliki poklopac da vodena para ne prodre u flan.
  5. Stavite da se peče 60 min. 
  6. Kada je flan gotov stavite preko njega plastičnu foliju i stavite u frižider gde je najbolje da prenoći.
  7. Sutradan prevrnite flan na nekom većem tanjiru koji može da zadrži karamel koji će se slivati sa vrha. Pre nego što prevrnete flan, pređite nožem oko ivica kalupa.
  8. Služite flan najbolje uz kafu, portorikansku.


недеља, 06. фебруар 2011.

Pasta Primavera



Po mom mišljenju jedno od najlepših i najzdravijih jela sa pastom. U restoranima obično dosta škrtare na povrću a ja se trudim da ga stavim baš puno. U receptu je moja omiljena kombinacija povrća, ali slobodno možete dodati ono šta vi najviše volite (patlidžan, paprike, mladi luk, itd).

Takođe, ja isključivo koristim integralnu ili multigrain pastu i to onu koju ovde zovu angel hair. Inače im je originalan naziv capellini. Slične su špagetama jedino što su tanje.

I jedna zanimljivost... iako verovatno mislite da je ovo jelo došlo iz Italije ono se prvi put pojavilo pod ovim imenom u Njujorku 70-tih godina prošloga veka.


Sastojci:
  • 3 male zukini tikvice
  • 1 manja žuta tikvica
  • 1 manja glavica brokolija
  • 3 srednje šargarepe
  • 1 veza špargli, krajevi odsečeni
  • 3 čena belog luka
  • 1 pakovanje paste angel hair, capellini
  • 2 manje konzerve iseckanog ili pasiranog paradajza
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • Parmezan sir
  • 1 kašičica italijanskog začina (Italian seasoning), u šta spada origano, bosiljak, žalfija, timijan i ruzmarin
  • so i biber



Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 215C (420F).
  2. Očistite i iseckajte povrće na tanke trake, osim brokolija koje delite na manje cvetove. Ako su špargle suviše debele podelite ih uzdužno na 2 ili 4 dela.
  3. Stavite povrće u posudu u kojoj će se peći, dodajte začine, so i svež biber i 3 kašike maslinovog ulja i sve to pomešajte.
  4. Povrće treba da se peče oko 15-20 min, taman da bude termički obrađeno, ali i dalje hrskavo. Promešajte ga 1-2 puta dok se peče u rerni.
  5. Za to vreme napravite paradajz sos. Zagrejte maslinovo ulje i u njega dodajte iseckan beli luk. Malo ga propržite... i na taj način ćete dobiti najlepši mogući miris koji dolazi iz kuhinje. Dodajte paradajz iz konzerve i kuvajte ga 20 min. na srednjoj vatri. Dodajte soli i bibera.
  6. Takodje, u međuvremenu skuvajte pastu. Sledite upustvo sa pakovanja.
  7. Kada je sve gotovo, trebalo bi sve u isto vreme, pomešajte i povrće i sos i pastu u  nekom većem sudu. Probajte da li je dovoljno slano. Dodajte i bibera ako je potrebno.
  8. I na kraju, naravno, pospite pastu sa sveže izrendanim parmezanom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...