субота, 05. март 2011.

Integralni mafini sa jagodama, borovnicama i bananama (Whole Wheat Muffins)


Integralno brašno je ušlo prilično kasno u moj život. Nikako nisam mogla da se naviknem na težak i jednostavno drugačiji ukus od belog brašna. Onda jednog dana padnu odluke da je vreme da se poradi na izgledu tj. ishrani i onda kreće najpre stidljivo a onda ambiciozno koketiranje sa integralnim proizvodima. Posle nekog vremena zaista se organizam navikne na novu hranu. Mada ako ste početnik u konzumiranju zdrave hrane nije loše da kombinujete zajedno belo i integralno brašno, a to možete da uradite praveći i ove mafine.

Da se ne varamo beli hleb i peciva i dalje zauzimaju specijalno mesto u mom želucu. Ali, integralni mafini koje ja pravim su super zdravi, puni su voća, a uz to su i slatki. Možete ih koristiti za doručak, kao užinu, i što da ne, kao dezert.



Sastojci:
  • 2 šolje (250g) integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jajeta
  • 3 zrele, mekane banane
  • ½ šolje pirea od jabuka (apple souce)
  • 1 šolja isečenih svežih jagoda i borovnica
  • ½-1 šolja braon šećera, zavisi koliko želite da budu slatki mafini. Ako želite zdraviju varijantu stavite umesto šećera ječmenog slada (barley malt).
  • ¼ šolje ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile


Priprema:

Kod pripreme mafina vrlo su važne dve stvari:
-         najpre se zamešaju odvojeno suvi i tečni sastojci, a onda se spoje i promešaju zajedno.
-         kada se sve zajedno meša voditi računa da to bude kratko, ne previše detaljno... nije važno ako su ostale neke grmljuce ili slično, jer se to tokom pečenja sve lepo ujednači, da ne ulazim u detalje hemijskih reakcija tokom termičke obrade.

  1. Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite pleh za pečenje mafina tako što ćete staviti kapice u rupe za mafine.
  2. U posebnu posudu pomešajte suve sastojke, brašno i prašak za pecivo. Šećer ide sa tečnim sastojcima, jer se on u njima dobro rastvara. Brašno je uvek dobro prosejati prilikom upotrebe da vam testo bude izdašnije.
  3. U drugoj posudi, umešajte jaja, šećer, izgnječene banane, pire od jabuke i vanilin ekstrakt.
  4. Na kraju dodajte iseckane jagode i cele borovnice i sve kratko izmešajte.
  5. Smesu, koja bi trebalo da bude prilično gusta, sipajte ravnomerno u kapice za mafine koje se nalaze u plehu. U moj pleh je staje 12 mafina srednje velečine.
  6. Pecite mafine 20 minuta. Kada su gotovi izvadite ih iz rerne i sačekajte da se ohlade.



2 коментара:

  1. Ok, sad sam se upravo divila muffinima od borovnica i sad naletim na ovaj recept...Odlični muffini! Ne mora uvijek biti bijelo brašno, slažem se, i ja sam veliki ljubitelj bijelog, ali nastojim barem ponekad upotrijebiti integralno brašno ili pomiješati s bijelim brašnom i to mi barem malo daje osjećaj da jedem(o) makar malo zdravije ;) Ali, priznajem, recepti s bijelim brašnom su i mom želucu još uvijek "favourite":DDD

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da i integralno i belo brasno imaju slican broj kalorija... Ali da te utesim integralno ima mnogo vise fajbera:)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...